De scala van de opleiding
Theorie

Denken en dan doen. In de Academische opleiding is de know-why even belangrijk als de know-how. Dankzij de grondige studie van onze leermeesters en onze nieuwsgierigheid naar de "waarom".
Grondwerk

Aan de grond met een enkele lijn kan je je paard met behulp van lichaamstaal ruiterhulpen aanleren. Met deze ruiterhulpen bereiden we het paard in het grondwerk voor om later een ruiter te kunnen dragen op ethisch verantwoorde manier. 
Werk aan een enkele lijn

Het longeren biedt het paard de mogelijkheid om zijn balans op een zelfstandige basis te vinden. Dezelfde communicatie vanuit het grondwerk dient aanwezig te zijn in het longeren, er is enkel een grotere afstand tussen ruiter en paard. 
Handwerk

Het handwerk wordt gedaan met twee paar teugels, net zoals in het rijden. Het paard leert de hulpen van de hand zonder het gewicht van de ruiter op zijn rug. De ruiter leert het paard te voelen in zijn hand en kan met zijn oog het gevoel controleren. Rijden

In de Academische Rijkunst is de zit de belangrijkste hulp. Daar begint alle communicatie. Enkel wanneer het paard de zithulp niet begrijpt, worden secundaire hulpen ingeschakeld. De zit en alle overige secundaire hulpen zijn een communicatiemiddel die aangeleerd en verfijnd dienen te worden. Pas wanneer er wederzijds begrip is, ontstaat er kunst, en dat op ELK niveau.