Knighthood

Paard en ruiter die samensmelten als één:

Dit is dan ook één van de basiswaarden die het RIDDERSCHAP wil vertegenwoordigen en uitdragen.


Anno 2019 bestaat er een Ridderschap, welke initieel was opgericht door de hoeder van de Heilige Graal van de dressuur : EIGON VON NEINDORF, die de waarden van de rijkunst terug tot leven wou brengen.
Het legaat van dit Ridderschap werd overgedragen naar BENT BRANDERUP.
Bent Branderup heeft een indrukwekkende staat van dienst. Eigenlijk wilde de Deen Bent Branderup historische etnologie studeren, maar door toeval belandde hij in de stallen van de laatste klassieke dressuurtrainers, zoals o.m. Real Alta Escuela Andaluza del Arte Ecuestre in Spanje, Nuno Oliveira in Portugal en Egon Von Neindorff in Duitsland.Bent Branderup is een man met een missie : Hij vindt het niet alleen een kwalijke zaak dat het klakkeloos kopiëren van de laatste decenia ten koste gaat van de paarden, hij wil er ook iets aan veranderen : vandaar dat hij samen met zijn leerlingen een Ridderorde heeft opgericht.Het Ridderschap stelt zich tot doel om de ruiters te ontwikkelen tot verantwoorde trainers van hun rijdieren. Hiermee sluit hij ook aan wat Confucius reeds verkondigde :


De methode van Bent Branderup - reeds uitgevonden door Xenophon 2000 b.c., en uitgewerkt door Pluvinel in de 16de eeuw - geeft je een alternatieve route : een nobele route - zoals Confucius het stelt - net zoals onze nobele viervoeter ... of zoals Pluvinel het stelt : EERST DENKEN, DAN DOEN ...Zo zijn de "oude" waarden, opnieuw razend actueel. We kunnen onze nieuwsgierigheid, steeds op zoek naar het waarom en hoe, botvieren aan de schat aan informatie die ons werd overgeleverd vanuit de Oudheid, de Barokke tijd, Nieuwe tijd tot op heden met de biomechanica.De geschiedenis opnieuw tot leven brengen, en de rij-KUNST te ontwikkelen, daar staat het Ridderschap voor. Sinds Bent Branderup in 1997 deze gilde erfde van Eigon Von Neindorf, gaf hij deze gilde en het Ridderschap een nieuw élan.

De leden van deze "nieuwe" gilde, hebben in tegenstelling tot de "oude" gilde, precies tot doelstelling om de kennis zoveel mogelijk te verspreiden en zoveel mogelijk onderzoek te doen naar de historische trainingsmethodieken voor training van paarden evenals het uitwisselen van ervaringen.De ridderorde voor de rijkunst. Het moet goed zijn voor het paard om te dressuren. Dressuur is er voor het paard, en het paard is er niet voor de dressuur. Er wordt hierbij vertrokken vanuit de biomechanica van mens en dier. De biologische wetmatigheden die verborgen liggen in die biomechanica worden gerespecteerd en ontwikkeld, waardoor je nooit de psychische of fysieke grenzen van de combinatie overschrijdt, maar door systematische opbouw van de oefeningen, de mentale en fysieke grenzen verlegd.
Hierdoor onstaat een sterke band tussen ruiter en rijdier, die zowel op mentaal vlak zich situeert als op fysiek vlak ... en stilaan wordt de Centaur geboren in ons.... En ontwikkelt het rijden zich naar de rij-KUNST.

Het nieuwe Ridderschap is een internationale gemeenschap van leden die het verlorengegane historisch erfgoed m.b.t. de kennis en kunde van de rijkunst opnieuw tot leven wil brengen en integreren in de moderne ethisch verantwoorde waarden in de relatie tussen mens en paard.

Posities binnen het Ridderschap 

 • Squire
 • Ridder
 • Lid
 • Gouden Ringen
  - Piaffe
  - Passage
  - Schoolcanter
  - Levade
  - Terre à terre
  - De sprongen
 • Master
 • Grand Master
 • Table Master
 • Honorary Member

- Lees meer -

De tests

 • Grondwerk-en longetest
 • Squiretest
 • Riddertest
 • Golden Ring examens
 • Master examen

- Lees meer -